Амфетамини - въпрос

Тук ще си говорим за веществата, които влияят върху ума и тялото, за ефектите и рисковете от психоактивните вещества. Как се започва и кога можем да говорим за пристрастяване?

Амфетамини - въпрос

Мнениеот zigota » Чет Фев 25, 2010 10:08 am

Здравейте, искам да попитам на какво точно вредят амфетамините и дали те са по-вредни или по-малко вредни от алкохола и цигарите, например.
Приятелите, от моята компания, започнаха да взимат, когато се събираме вечер по купоните. Та и аз реших да пробвам. Проблемът е, че виждам как те взимат все по-често. В началото - веднъж седмично, а сега почти през 2-3 дни. :( Те твърдят, че не са зависими, защото знаели много добре последствията от амфетамините и те самите решавали дали да вземат или не. Било като с цигарите. Знаела съм, че после ще кашлям, но сама съм взела решението да пуша и това е независимост, а не зависимост. Не искам да ставам зависима, но държа на приятелите си. Какво да правя? :?:
zigota

Re: Амфетамини - въпрос

Мнениеот chochi » Чет Фев 25, 2010 11:02 am

Здрасти Зиготке, много яко име имаш ;) Искам да ти кажа хич да не се притесняваш и хич да не ти пука. Нищо няма да ти стане от амфетаминките, вервай ми :ugeek: Аз също взимам и то вече от около година- две май вече стана, ама на, ето че нищо ми няма. Нищо лошо няма в това, щом са създадени тия неща, значи има за какво-имат някаква цел. И аз ще ти кажа каква им е целта-да правят живота по-разнообразен и весел:))) И аз като тебе в началото бях в голяма дилема, щото моите хора взимаха, ама имах една приятелка дето с нея се познаваме още от малки и дето все ми дуднеше на главата и ми обясняваше, че е вредно и опасно. Направо се чувствах все едно съм на разговор при някакъв психоло0г или психиатър. И всичко т'ва яко ме психясваше. Тя само ми обясняваше какво може да стане от това, от онова, че имала познати дето даже са дали фира и че трябва да внимавам. Хубаво, ама моите хора взимат и аз няма как да се цепя, особено като гледам как те си правят кефа. А тя яко ме сдухваше, като ми ги надранка едни такива и после няколко дена съм като попарен, тресе ме велика депресия.Тя не е взимала и няма как да знае какво ми е. Плюс това моите хора няма как да ги оставя, а е тъпо само аз да не взимам. И така си реших проблема - просто спрях да се виждам с нея, за да не ми дудне. Хора всякакви, идеали всякакви и затова всеки сам си избира. И ето вече колко време мина, на мен ми няма нищо. А си взимам - по един, два пъти, по някога и по три, четири пъти на седмица, ама нищо ми няма, не съм зависим, просто така ми е яко. Така, че Зиготке, недей да слушаш хората, всеки ще ти казва различни неща, важно е ти какво мислиш и ти как си, ако ти е кеф, остави ги тези бабини бращулевиници. ЕЕ, естесвено трябва да внимаваш и да не прекаляваш, но това всеки сам си го усеща:))Дразнят ме тия взезнайковци, които си мислят, че всичко знаят и без да са взимали нищо си мислят, че са светнати по всички въпроси. Не е така. Ето, аз съм жив пример и съм готов да споря с всеки, който не е съгласен или не ми вярва.
chochi

Мнениеот zigota » Чет Фев 25, 2010 11:17 am

chochi написа:Нищо няма да ти стане от амфетаминките, вервай ми :ugeek: Аз също взимам и то вече от около година- две май вече стана, ама на, ето че нищо ми няма. .

Мерси за мнението. А можеш ли да спреш, когато поискаш?
zigota

Мнениеот onq_tam_be » Чет Фев 25, 2010 6:48 pm

Изключително много ме мързи за да се впускам в обяснения в момента, но ето малко четива:

http://www.aapsj.org/view.asp?art=aapsj080248
http://www.ada.org/prof/resources/topics/methmouth.asp
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1546 ... stractPlus

Въпреки това, повечето от тези неприятности се проявяват само при редовна употреба на големи дози (и тъй като бързо се развива толеранс, дозите винаги се увеличават по мои наблюдения)

Като се има предвид ниската чистота, високата цена и традиционния назален прием в Бг, пристрастяването не е толкова иманентна опасност. Повечето потребители на амфетамини не се пристрастяват.

Съветвам се да си "удариш чертата" (<- лол) и да решиш дали си заслужава. Каква е ползата (предполагаемата) и каква е вредата (предполагаемата). Психоактивните в-ва не са играчка - можеш да си изпатиш, ако не ги вземаш насериозно. За това гледай да не се влияеш толкова от приятелите си по отнешение на употребата на дрога.

Аз хипотетично съм имал периоди, в които съм жулил по няколко пъти на ден и съм спирал без проблеми, но това не е никаква гаранция за нищо. Може ти да не можеш. Може да съм си поопържил нервната система. Всичко може.

P.S.

По-запознатите вероятно знаят, че мет(амфетамина) в България често се разрежда с Пирацетам. Скоро разбрах, че пирацетама засилва невротоксичността и скоростта на изграждане на толеранс. Something to look into.
onq_tam_be

Мнениеот zigota » Пет Фев 26, 2010 11:14 am

Не искам да избирам между приятелите си и амфетамините.
Чувала съм, че се казва - "наркомани бивши няма".
Вредата сигурна няма да е толкова голяма, ако мога да спра, когато поискам, нали?
zigota

Мнениеот milena kamenova » Пет Фев 26, 2010 11:42 am

Здравейте на всички, които участвате в тази тема!

Дискусията ви е интересна, но сякаш се върти само около зависимостта. Има и други интересни теми, които поставяте...
Колкото до зависимостта - ОК, физическата зависимост при амфетамините не е силно изразена, в никакъв случай не е като при хероина. Но трябва да знаете, че симптоми на абстиненция все пак могат и да се появят и се появяват при честа и редовна употреба. Това само по себе си говори, че и амфетамините не са безобидни по отношение на пристрастяването. Основните усещания на абстиненция са свързани най-вече с преживяване на страхотна умора, която се преодолява трудно. Другото, което е важно по темата, е толерансът - както справедливо отбелязва onq_tam_be той расте доста бързо при употребата на амфетамини. Толерансът е и физическо, и психологическо явление, защото се изразява в нужда и желание да си вземеш повече, за да усетиш ефекта, който си преживял последния път. Сигурно знаете как се завъртат нещата оттам нататък...
Можем да си говорим още много за зависимостта от амфетамини. Иска ми се да дискутираме нещо, което ми се струва още по-важно от този въпрос. Защо е важно за нас в никакъв случай да не се цепим от колектива, за да печелим приятели и харесване от тях? Кое всъщност ни свързва, ако употребяваме заедно - сходните интереси или амфетамините? Ако са сходните интереси, защо ни е да употребяваме?

Поздрави,
Консултант Информационна линия за наркотиците
milena kamenova

Мнениеот chochi » Пет Фев 26, 2010 1:28 pm

Мале хора, вие взехте, че направихте световен проблем от това. Абе, правете каквото Ви е кеф. Стига да се чувствате добре , т'ва е най-важното нещо :D А що се относя до въпроса за френдовете - естествено, че са важни.Накъде без тях? Та т'ва са хората, които са винаги зад мен. Много ясно, че не ни свързват само амфетамините, но пък с тях ни е готино, мнооо яко и невиждам к'во лошо, ако всички им се кефим и не ни пречат. Вие не мислите ли така?
chochi

Мнениеот zigota » Нед Фев 28, 2010 8:50 pm

Съласна съм, че и приятелите са важни, но се замислям понякога дали наистина искам да взимам амфетамини, или просто не искам да се цепя от компанията? Доста съм объркана, защото не искам да съм човек, който се влияе толкова много от чуждото мнение. Къде остана свободният човешки избор? Трябва ли всички да взимаме наркотици,защото е модерно или за да не ни се подиграват? Но от друга страна, защо да не пробваме нещо ново, за което всички казват, че носи удоволствие? Сложно е...
zigota

Мнениеот лучко » Чет Юни 03, 2010 8:19 pm

Не се зарибявай .. ако приателите са ти приатели те ще ти бъдат такива и без амфета.А моето лично мнение е че амфета води до депресия!!
лучко

Мнениеот broken_funk » Пет Юли 09, 2010 5:23 pm

zigota написа:Съласна съм, че и приятелите са важни, но се замислям понякога дали наистина искам да взимам амфетамини, или просто не искам да се цепя от компанията? Доста съм объркана, защото не искам да съм човек, който се влияе толкова много от чуждото мнение. Къде остана свободният човешки избор? Трябва ли всички да взимаме наркотици,защото е модерно или за да не ни се подиграват? Но от друга страна, защо да не пробваме нещо ново, за което всички казват, че носи удоволствие? Сложно е...

Отговора е пред теб - ако сама не вярваш, че 100% можеш да спреш... по-добре не започвай. Ако се чудиш дали ще можеш - най-вероятно докато решиш, че искаш да спреш стимулантите ще са част от живота ти. Ще умреш по-млада, сърцето ти ще се скапе на млади години. Ще започнеш да забравяш, ще започнеш да се чувстваш празна. Това става, като взимаш стимуланти. Не ме ебе какво говорите тук, аз една година взимах какво ли не и в момента НИЩО МИ НЯМА. ХАХАХАХ! Еми не, една от клапаните на сърдечните ми камери почти не се затваря, забравям почти всичко, на което не обърна по-специално внимание. Има една универсална истина, и тя е че ВСИЧКО си има цена. Взимането на стимуланти ще разстрои твоето тяло и ум. Ще ти повреди духа, ще те направи по-слаб човек. Защото когато всеки ден се "вдигаш" и чертаеш - всеки ден си отнемаш част от максималният потенциал. Когато 1-2 години си в ефекта "горе", цял живот ще си в ефекта "долу". Наричай го както искаш... клинична депрсия, ако ще и смърт за душата ти. Не го прави. Не си и помисляй да го правиш. Заеби тия боклуци, които друсат всеки ден и си намери компания от умни хора. Казвам ти го, аз бях там. И все още съм от време на време. Изтупах толкова много стимуланти, стигнах до асид (велико нещо, препоръчвам ти го в еднократна доза. Втори път не съм взимал до този момент, а първият си струваше). Това, че не ти вредят е мит, пълна глупост. Когато усетиш вредата им, вече си повреден. Ако не я усетиш няма причина да спреш. Това е вечният проблем на наркотиците. Късно те удря реалността, прекалено е готино докато не се замисляш. А когато се замислиш - осъзнаваш колко трудно е да се концентрираш и да си спомниш. И лека полека разбираш, че ти си повреден човек. :)

Тва е, любов, не го прави. Живота е най-якото нещо на света, ако на тия години взимаш стимуланти няма да можеш да оцениш прекрасните моменти, които те чакат. А тежките моменти ще ти бъдат 10 пъти по-тежки.
broken_funk

Назад към Информация за наркотиците: